Thursday 19 February 2015

Souffle Cheese Cake (Kek Keju)



Resepi Souffle Cheesecake


Bahan-Bahan Souffle Cheese Cake ( 18 cm )



250g Philadelphia cream cheese


50g mentega tanpa garam


80g gula halus


3 biji telur -asingkan kuning dan putih


80cc fresh cream


2 sudu kecil jus lemon


40g tepung roti


40g dry fruit


Sedikit gula aising untuk hiasan 

 




Cara Menyediakan Souffle Cheese Cake


  1. Pukul cheese dan mentega sehingga kembang dan masukkan separuh gula dan pukul lagi.

  2. Masukkan sebiji demi sebiji, diikuti dengan fresh cream dan lemon jus.

  3. Masukkan pula tepung roti dan gaul sehingga sebati.

  4. Dalam mangkuk lain pukul telur putih dan gula yang separuh lagi sehingga kembang. ( Bila diterbalikkan telur tak jatuh ) 

  5. Masukkan dry fruit ke dalam telur putih dan kacau sebati.

  6. Masukkan adunan telur putih ke dalam adunan pertama tadi. Gaul sebati. 

  7. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 40-45 minit. Loyang tu mestilah diletakkan dalam dulang yang berisi air.

  8. Setelah masak. Ayaklah gula aising ke atas kek tadi.

No comments:

Post a Comment