Bahan-Bahan Souffle Cheese Cake ( 18 cm )
250g Philadelphia cream cheese
50g mentega tanpa garam
80g gula halus
3 biji telur -asingkan kuning dan putih
80cc fresh cream
2 sudu kecil jus lemon
40g tepung roti
40g dry fruit
Sedikit gula aising untuk hiasan
Cara Menyediakan Souffle Cheese Cake
- Pukul cheese dan mentega sehingga kembang dan masukkan separuh gula dan pukul lagi.
- Masukkan sebiji demi sebiji, diikuti dengan fresh cream dan lemon jus.
- Masukkan pula tepung roti dan gaul sehingga sebati.
- Dalam mangkuk lain pukul telur putih dan gula yang separuh lagi sehingga kembang. ( Bila diterbalikkan telur tak jatuh )
- Masukkan dry fruit ke dalam telur putih dan kacau sebati.
- Masukkan adunan telur putih ke dalam adunan pertama tadi. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 40-45 minit. Loyang tu mestilah diletakkan dalam dulang yang berisi air.
- Setelah masak. Ayaklah gula aising ke atas kek tadi.
No comments:
Post a Comment