Bahan-Bahan Kuah Yong Tau Fu
( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
Gula melaka atau kurozato
Bijan goreng
Gula ( kalau kurang manis )
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dengan 50 ml air
Sedikit ajinomoto
Cara Menyediakan Kuah Yong Tau Fu
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- Setelah garing, angkat dan blend cili kering dengan sedikit air.
- Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- Selepas mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Masukkan garam, ajinomoto dan gula ( jika gula melaka kurang manis ).
- Penting sekali, masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain. Lebih senang dan sedap menyediakan dari membeli di luar.:)
No comments:
Post a Comment