Wednesday 23 April 2014

Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese




Kek lapis memang sedap. Kalau yang berlapis dengan cream cheese lagi terangkat. Nak cuba resepi ini? Boleh dijadikan menu baru anda^-^






*Sumber : yatiememories


*Loyang 8x8x3

 

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

  

 

Bahan A

# 250 gm cream cheese

# 60 gm gula halus

# 1 biji telur

# 1 sudu besar air

# 1 sudu besar tpng gandum



Cara Membuatnya


1) Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.

2) Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.

3) Biarkan sebentar.





Bahan B (untuk Kek)


# 2 biji telur

# 1 cwn gula halus

# 1 sk vanilla

# Sedikit garam

# 1/2 cwn air panas didih

# 1/2 cwn cwn susu segar/cair

# 1/2 cwn minyak jagung/masak

# 1 cwn tepung gandum*

# 3 sudu besar sebuk koko*

# 1 sudu kecil baking soda*

# 1/2 sudu kecil baking powder*( bahan-bahan yang bertanda * perlu diayak terlebih dahulu)




 
Cara Membuatnya


1) Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.

2) Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.

3) Masukkan air panas,susu dan minyak.

4) Setelah itu masukkan tepung gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sehingga sebati.

5) Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.






Cara Mengukus Kek Lapis Kukus Cream Cheese



1) Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana.

2) Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.

3) Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.

4) Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.

5) Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.

6) Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan^^. 





Resepi Kek Lapis Kukus Cream

 Siap milkysmile



2 comments:

  1. kek tu nampak mcm tak "even" skit noks. x cukup gebu, apa masalah dia ye? thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo x cukup gebu biasanya masalah pada bahan telur, cara pembakaran dan mentega. 3 ini perkara asas yang mencorakkan apa-apa kek kelihatan gebu dan cantik. Boleh lihat di link buat kuih raya ini untuk lebih details penerangan dia : BuatKuihRaya , jika still ada problem, saudari boleh komen di sini ;)

      Delete