Hai apa khabar semua??, diharapkan semua sihat sekali. Rasanya semua orang sudah tidak sabar nak menyambut Aidilfitri ni, betul tak?? hehe ;), dalam masa yang sama kita juga bersedih kerana beberapa peristiwa yang tidak menyenangkan telah berlaku kepada negara kita baru-baru ini. Diharapkan kita terus berdoa dan akan ada penyelesaian yang terbaik kita akan perolehi... Sebelum Irfan terus pergi ke resepi Biskut Batang Buruk ni, Irfan ingin menceritakan serba-sedikit info mengenai biskut batang buruk ini. :)
Resepi Biskut Batang Buruk
Nama kuih batang buruk datangnya dari rupa yang berbentuk batang pokok dan diselitupi dengan serbuk kacang hijau, ia seperti kelihatan kayu buruk. Dari rupanya, ia digelar batang buruk.
Kuih batang buruk merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum dicampur dengan tepung beras dan tepung kelapa. Kuih batang buruk ini amat popular ketika musim Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil Adha.~
Bahan-Bahan Biskut Batang Buruk
600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan Biskut Batang Buruk
1. Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
2. Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
3. Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
4. Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang.
5. Potong kecil dan goreng.
6. Setelah garing, angkat dan isikan di bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
Siap Pun~, Mudah bukan.. ;)
No comments:
Post a Comment