Bahan-bahan maruku gunting
- 1 cawan tepung gandum
- 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
- 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
- 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
- 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
- secubit garam
- 1 sudu besar minyak masak
- 110-120ml air (campurkan sikit-sikit, jangan letak sekali terus...)
- sedikit daun kari untuk gorengan (ini terpulang pada anda.)
- minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara buat maruku gunting
Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk
- Tuang bahan kisar kedalam tepung
- masukkan garam dan minyak dan gaulkan
- Masukkan air sedikit demi sedikit....sampai adunan kenyal
- Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap
- Buatkan bola2 kecil untuk mudah mencanai
- Kemudian canai nipis2...& panjang
- taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat
- potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting
- ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai
- pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat
- Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (untuk tambah bau aroma)
- Bila dah garing angkat dan sejatkan
- Siap untuk dimakan
Nikmati hidangan Maruku Gunting bersama keluarga anda sempena hari raya ini okey, huhuhu..
No comments:
Post a Comment