Biskut Makmur
Hai apa khabar semua?? diharapkan semua sihat yer..Walaupun kali ini kita sudah mula berpuasa, Irfan berharap puasa kita diberkati oleh tuhan...Di sini Irfan ingin tunjukkan kepada anda Cara Buat Biskut Makmur...Ramai yang menanti-nanti bagaimana untuk membuat biskut makmur ini.. Di sini ialah beberapa step2 untuk membuatnya..
Apa lagi ambil pen dan kertas untuk menulis cara-caranya..hehehe
Bahan-bahan Biskut Makmur ( 1 Balang saiz sederhana )
Tepung Gandum ( 1 kg )
Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
Telur ( 3 Biji )
Gula Aising
Cara-cara Membuat Biskut Makmur
1. Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
2. Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
3. Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
4. Kacang tanah yang sudah dibuang kulitnya dikisar halus.
5. Cairkan minyak sapi
6. Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
7. Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
8. Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
9. Biskut yang sudah masak, bolehlah digulingkan kedalam gula aising.
Siap untuk dimakan.
Pss...Dengar khabar ramai yang sudah mendapatkannya anda bila lagi...
berapa minit nk kena masak ni?
ReplyDeleteSekitar 40 minit diperlukan untuk masa keseluruhan dari langkah 1 hingga 9, manakala masak di dalam ketuhar iaitu bermula langkah ke 8, hanya memerlukan sekitar 20-30 minit untuk benar-benar masak bergantung pada saiz. :)
Deletemacamana nak bagi biskut tak pecah
Delete