Harap-harap dapat membantu anda semua yer...Mudah sajaaa..
Bahan-Bahan Tart Nenas Gulung
- 250gm butter
- 2 sudu besar gula castor
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 bj kuning telur
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- secubit garam
- 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
- (3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)
jem nenas secukupnya ~ digentel dengan bulat2 (kecik sedikit dari guli)
Hiasan:
- 1biji kuning telur
- 1 titik pewarna kuning
- 1 sudu air
Cara-cara membuat Tart Nenas Gulung
- Ayak ke tiga-tiga tepung.
- Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
- Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
- Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
- Perap sebentar supaya doh ini mesra.
- Ketika membuat tart gulung ini buat la macam biasa ya.. (dari start picit doh kat acu tart tu, letak inti yang digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
- Buat hingga adunan habis dan bakar sehingga masak dgn suhu 175 - 180C. Bakar dalam anggaran 25 minit.
- Angkat dan sejukkan atas rack dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Okey sudah beres....Ini adalah cara-cara membuat Tart Nenas Gulung dengan cara yang simple dan mudah...
Di bawah ini adalah sebuah buku panduan kuih raya dari Puan "Joriah Nordin"...
Berbekalkan pengalaman hampir 20 tahun yang merangkumi perniagaan bakeri dan kelas masakan di Seri Ain Cake Corner milik sendiri di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur. Mendorong Puan Joriah Nordin berkongsi teknik-teknik yang betul dalam menghasilkan biskut raya yang lazat
Kalau anda teringin mencuba teknik Puan Joriah Nordin cuba anda membelinya dengan harga RM 20.00... Tidak mahal bukan?? dari hasil yang anda akan dapat..
Dengar khabar buku ini semakin laris di pasaran..Terutama ketika hendak menyambut musim perayaan...
sedap dan mudah...boleh cuba buat sendiri nie=)tqvm
ReplyDelete