Hai apa khabar semua, diharapkan semua sihat sekali.^^ Sebelum itu Irfan ingin mengucapkan takziah kepada ahli keluarga yang terlibat dalam kejadian Pesawat Mas MH370, semoga mereka terus tabah. Bagi seluruh rakyat Malaysia kami bersama-sama dengan mereka dalam memberikan sokongan dan doa.
Ok, mari kita teruskan kepada resepi masak Daging Goreng Halia. Pertama sekali untuk memasak daging goreng halia ini kita memerlukan serba-sedikit pengetahuan menyediakan cara yang betul penyediaan daging goreng halia ini.
Sejarah Halia
Halia (nama botani: Zingiber officinale
Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai
rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini dipercayai berasal dari
China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia Tenggara,
Afrika Barat dan Caribbean.
Antara negara yang banyak mengeluarkan
halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand.
Penanaman halia di Malaysia boleh
dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman
tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah
dan kelapa sawit.
Halia juga dikenali sebagai ginger
(bahasa Inggeris), jahe, aliah, jae, sipadeh, lia (Indonesia), dan
kinkh atau khing-daen (Thailand).
Bahan-bahan Daging Goreng Halia
350 gram daging boneless (dihiris nipis
dan direbus) / kalau nak guna daging biasa pun boleh
1/2 halia saiz sederhana
1/4 bwng besar
2 biji bawang putih
2 biji cili hijau (piman) dihiris
panjang
2 sudu sos tiram
sedikit garam
sedikit hirisan bawang besar
Cara Menyediakan Daging Goreng Halia
- Mula-mala kisar halia, bwng besar dan bwg putih hingga hancur.
- kemudian tumis hingga naik bau, masukkan sos tiram dan dagin yang telah direbus tadi.
- Jika terlalu kering masukkan sedikit air, setelah kuah agak pekat baru masukkan cili hijau (piman) serta hirisan bawang besar, sesuaikan rasa dan angkat.
- Disarankan jangan biarkan cili hijau dan bawang besar terlalu lama, agak-agak dah layu terus tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Perhatian: Jika guna daging yang fresh
tak payah rebus, sebaliknya jika guna daging yang telah sejuk (frozen), kena rebus, bagi
empuk dulu baru tak liat bila di makan.
SELAMAT MENCUBA ≧◠◡◠≦✌
No comments:
Post a Comment