Monday, 10 March 2014

Masak Daging Goreng Halia


Masak Daging Goreng Halia





Hai apa khabar semua, diharapkan semua sihat sekali.^^ Sebelum itu Irfan ingin mengucapkan takziah kepada ahli keluarga yang terlibat dalam kejadian Pesawat Mas MH370, semoga mereka terus tabah. Bagi seluruh rakyat Malaysia kami bersama-sama dengan mereka dalam memberikan sokongan dan doa.




Ok, mari kita teruskan kepada resepi masak Daging Goreng Halia. Pertama sekali untuk memasak daging goreng halia ini kita memerlukan serba-sedikit pengetahuan menyediakan cara yang betul penyediaan daging goreng halia ini.



Sejarah Halia


Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini dipercayai berasal dari China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia Tenggara, Afrika Barat dan Caribbean.
 
Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand.

Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit.

Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris), jahe, aliah, jae, sipadeh, lia (Indonesia), dan kinkh atau khing-daen (Thailand).

 

Bahan-bahan Daging Goreng Halia



350 gram daging boneless (dihiris nipis dan direbus) / kalau nak guna daging biasa pun boleh

1/2 halia saiz sederhana

1/4 bwng besar

2 biji bawang putih

2 biji cili hijau (piman) dihiris panjang

2 sudu sos tiram

sedikit garam

sedikit hirisan bawang besar


Cara Menyediakan Daging Goreng Halia

  1. Mula-mala kisar halia, bwng besar dan bwg putih hingga hancur.

  2. kemudian tumis hingga naik bau, masukkan sos tiram dan dagin yang telah direbus tadi.

  3. Jika terlalu kering masukkan sedikit air, setelah kuah agak pekat baru masukkan cili hijau (piman) serta hirisan bawang besar, sesuaikan rasa dan angkat.

  4. Disarankan jangan biarkan cili hijau dan bawang besar terlalu lama, agak-agak dah layu terus tutup api. 

  5. Sedia untuk dihidangkan.


resepi daging goreng halia, penyediaan dagign halia, cara buat halia 
 
 
Perhatian: Jika guna daging yang fresh tak payah rebus, sebaliknya jika guna daging yang telah sejuk (frozen), kena rebus, bagi empuk dulu baru tak liat bila di makan.



SELAMAT MENCUBA ≧◠◡◠≦✌ 

No comments:

Post a Comment