Friday 27 March 2015

Puding Pelangi Dan Mencoraknya


Resipi Puding Pelangi

Bahan-Bahan Puding Pelangi


13g serbuk agar-agar

750ml air

200gm gula pasir ( kalau nak kurang manis buat dalam 180gm )

80g mentega

1 biji telur

250g susu cair

1 tbsp tepung kastad

1 tbsp serbuk koko

1/2 sudu teh vanilla

Pewarna warna hijau dan pink secukupnya ( warna-warna lain pun boleh ) 






Cara Buat Puding Pelangi



  1. Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan.

  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepung kastad dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar-agar dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau sehingga rata. Seterusnya tutup api.

  4. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk ( sama banyak ). Bubuh koko ( campurkan sedikit air dulu ) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata, adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing-masing boleh letak kuning dan merah.

  5. Sengetkan loyang / apa-apa bekas puding sedikit ( contoh bekas square 7x7in ) Biar satu hujung tu tinggi ( lapik / alaskan dengan apa-apa untuk tinggikan).

  6. Mula-mula tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang / bekas ( dihujung yg paling rendah tu ), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan terakhir sekali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat langkah ini sehingga semua adunan habis.

  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang / bekas ke kedudukan asalnya. Masukkan ke dalam peti sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.






Mencorak Puding Pelangi

Credit photo to : sue-hasue.blogspot.com



Di sini juga ditunjukkan bagaimana cara mempelangikan puding ini...



 
Boleh rujuk resepi di atas untuk membuat adunan puding. Langkah yang ditunjukkan ini, pada nombor 5-7.. Cara yang amat mudah.






>> Pertama sekali, basahkan loyang atau bekas sesuai ( tujuan basahkan loyang supaya puding senang nak keluarkan nanti. Seterusnya letak sesuatu di bawah loyang untuk meninggikan sebelah loyang tu sedikit. Boleh gunakan tuala bersih misalnya seperti ditunjukkan dalam gambar. Kalau tiada, boleh gunakan kotak yang dilipat tebal atau suratkhabar.. Jangan gunakan kasut si suami sudah ler. :C


 



>> Mulakan dengan menuang adunan merah satu senduk, dan adunan akan menggelongsor turun ke bahagian rendah dengan kuasa graviti. Susuli dengan menuang adunan coklat dari atas / tengah loyang dengan perlahan-lahan dan kemudian warna hijau. Ulang lagi dengan menuang warna merah, coklat, hijau. ( Sila gunakan senduk yang sama saiz bagi setiap warna)
 




 
>> Apabila adunan hampir habis, tiada tempat dah nak gelongsorkan adunan tu dekat lantai loyang. Jadi gelongsorkan dari dinding loyang pula seperti ditunjukkan dalam gambar di atats.. Ini untuk memastikan ia tetap membentuk pelangi. Jangan bubuh terus je kadang-kadang warna tenggelam. Menitik-nitik tu, sudah tentu boleh dikemaskan kemudian..






>> Setelah siap, pegang loyang menggunakan sebelah tangan dan sebelah lagi menarik tuala. Letakkan loyang perlahan-lahan dan tunggu sejuk sebelum di simpan dalam peti sejuk.









Artikel Berkaitan. :






No comments:

Post a Comment