Bahan Resepi Tauhu Telur dan Sos Tiram
300g Tauhu Telur
2 ulas Bawang Putih
¼ bj Bawang Besar
½ inci Halia
2 cmb Sos Tiram
1 cmt Kicap Manis
2 bj Cili Padi
3 tangkai Daun Bawang
10 bj Tomato Ceri
½ cmt Garam
1 cmb Gula
1 cawan Minyak Masak
½ cmb Tepung Jagung
Air
Cara Buat Tauhu Telur dengan Sos Tiram
- Potong tauhu telur setebal ½ inci. Panaskan minyak masak dan goreng tauhu telur sehingga keperangan. Angkat, tuskan dan ketepikan.
- Keluarkan minyak masak sehingga tinggal 1 cmb sahaja. Panaskan lagi.
- Ketuk bawang putih, hiris bawang besar, halia diracik halus dan tumiskan sehingga wangi.
- Masukkan sos tiram, kicap, cili yang dibelah dan ½ cawan air.
- Perasakan dengan garam, gula dan asam. Biarkan mendidih.
- Bancuh tepung jagung dengan ¼ cawan air. Sewaktu kuah mendidih, tuangkan larutan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan pantas. Hentikan menuang larutan tepung jagung apabila dirasakan kuah menjadi pekat seperti yang digemari.
- Akhir sekali, masukkan tauhu telur, totamo dan daun bawang. Hidangkan bila daun bawang sedikit layu.
No comments:
Post a Comment