Bahan-Bahan Resepi Kastard Jagung
1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir (-/+)
1 tin jagung manis (creamy)
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam
1 sudu besar mentega / marjerin
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir (-/+)
1 tin jagung manis (creamy)
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam
1 sudu besar mentega / marjerin
Cara Menyediakan Resepi Kastard Jagung
- Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut.
- Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti.
- Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega / marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat.
- Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian.
- Sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment