Friday, 13 February 2015

Kastard Jagung


Puding Kastard Jagung




Bahan-Bahan Resepi Kastard Jagung

 

1 cawan tepung kastard


1 cawan susu cair


1 cawan santan


1 1/2 cawan air


3/4 cawan gula pasir (-/+)


1 tin jagung manis (creamy)


1 sudu kecil esen vanilla


secubit garam


1 sudu besar mentega / marjerin 
 



Cara Menyediakan Resepi Kastard Jagung


  1. Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut. 

  2. Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti. 

  3. Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega / marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat.

  4. Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian. 

  5. Sejukkan sebelum dipotong.




    Cara Buat kastard Jagung






No comments:

Post a Comment