Resepi Kari Kepala Ikan sedap, menggunakan ikan merah boleh jugak di ganti dengan siakap, di hidang bersama air asam tomato. Menu lazat untuk hidangan tidak kira waktu.
Jumlah Hidangan : 4 Orang
Bahan-Bahan Resepi Kari Kepala Ikan
- 700 gram kepala ikan merah, boleh di gantikan dengan ikan lain.
- Bahan untuk di tumbuk
- 3 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawan putih*
- 1 inci halia.*
- 1/4 biji bawang besar*
- Bahan untuk di tumis
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil halba campur
- 1 batang kecil kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- Sedikit daun kari
- Bahan-bahan lain berkaitan
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 paket rempah gulai ikan
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 biji tomato di potong 4
- 5 batang bendi
- garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan Resepi Kari Kepala Ikan
- 1) Tumbuk kasar bahan-bahan yang bertanda. *
- 2) Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat.
- 3) Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.
- 4) Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.
- 5) Masukkan 2 cawan santan cair, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
- 6) Akhir sekali masukkan tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.
- 7) Siap dan sedia dihidangkan^^
No comments:
Post a Comment