Kuih Bingka Ubi Kayu bukan sahaja dihidangkan ketika minum petang, (malahan time-time berbuka :)). Kuih yang sentiasa menjadi pilihan utama bagi setiap keluarga~
Bingka Ubi Kayu
Bahan-Bahan Bingka Ubi Kayu
- 4 cawan ubi kayu yang telah diparut- toskan atas penapis santan selama 30 minit utk buang airnya.
- 2 cawan santan.
- 2 biji telur.
- 1 cawan gula pasir.
- 4 sudu makan minyak jagung untuk campur dalam adunan - *ganti dengan butter cair pun boleh, lagi sedap.
- Secubit garam.
- Sedikit pewarna kuning.
- 2 sudu makan minyak jagung untuk dileserkan pada loyang.
Cara Membuat Bingka Ubi Kayu
- Panaskan oven pada tahap 150 darjah Celcius selama 10 minit.
- Campurkan semua bahan sehingga sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
- Bakar adunan ini selama 1 jam atau sehingga masak pada suhu 150 darjah Celcius.
- Sejukan dahulu dan baru dipotong....~:)
Bingka di dalam loyang, sedia untuk dipotong^^..
No comments:
Post a Comment