Wednesday, 4 June 2014

Resepi Kentang Putar❤


Resepi Kentang Putar

Resepi Kentang Putar ala-ala KFC :), dengar nama pun dah membuatkan kita sudah bayangkan yang kita sedang berada di dalam sebuah kedai KFC hehehe, tapi sebenarnya kita tidak berada di kedai KFC tetapi sebaliknya kita boleh membuat resepi Kentang Putar ala-ala KFC dengan hanya duduk di rumah dan berpandukan cara-cara membuat dengan cara yang betul :) 









 
Untuk ayam goreng tepung tu kita boleh guna tepung KFC adabi jer..jadi tak payah lah nak tempek-tempek resepinye kan. Semua orang tahu buat. Kalau tak tahu jugak bacalah 10x cara@arahan kat belakang kotak tu pastu hafalkan, sudah tentu ayam tu tetap akan rasa macam ala-ala KFC jugak..huhuhu



Sebenarnya ada bermacam-macam resepi dan cara nak bagi ayam ni rangup, garing, pedas dan lain-lain..cuma tinggal rajinkan diri belek-belek di internet cari resepinye pastu cubalah buat mengikut kekreatifan diri.




 

Resepi Kentang Putar (ala-ala KFC^^)


Sumber :Madiha a.k.a Ratna/ucubakery


Bahan-bahan ( 10 biji kentang )

• 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar-besar)

• 1 sk lada hitam di tumbuk halus

• 1/2 cawan fresh milk

• garam secukup rasa




Cara Menyediakan Kentang Putar



1. Rebus kentang degan sedikit garam.

2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur.

3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.

4. Sambil putar, sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.





 

Bahan-bahan Sos ( 3 - 4 orang )


• 650 ml air

• 5 sudu besar stok ayam (boleh guna brand Maggi juga hehe)

• 1 biji bawang besar - cincang

• 1 batang saderi - cincang

• 40 gm mentega

• 20 gm tepung gandum

• 1 sudu besar sos tomato

• 1 sudu besar sos tiram

• sedikit serbuk lada hitam

• kicap pekat

• garam




Cara Menyediakan Sos




1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.

2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.

3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.

4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap untuk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.

5. Masaklah ikut pekat mana yang disukai.




 

NOTE: Rasa dulu baru letak garam sebab stok ayam dan sos tiram dah masin^^.








Cara Membuat Kentang Putar

Nyum, nyum :) siap pun, boleh cuba di rumah^-^...









No comments:

Post a Comment