Source : Western food.blogspot.com/ my resepi
Bahan-Bahan Chicken Chop ( 2 orang )
*UNTUK DIPERAP*
- 2 paha ayam (kalau boleh debone kan, kalau malas, biar je tulang nye)
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 1 cm halia (cincang)
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos Lee & Perrins
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap masin
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar madu
- garam secukup rasa
*SOS BLACK PEPPER*
- 1/2 botol sos lada hitam
- 2-3 sudu besar sos tiram
- 3-4 cendawan butang (cincang)
- 1/2 biji bawang besar (cincang)
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan Black Pepper Chicken Chop
- Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dapat diserap dengan elok.
- Selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yang sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
- Balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jangan terlalu masak agar ayam tetap juicy).
- Lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos untuk dituangkan ke atas ayam yang dah siap.
- Tapi kalau rasa tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya seperti di atas.
- Caranya dengan memasak bahan-bahan sos black pepper selama satu minit dan adjust kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa^-^
No comments:
Post a Comment