Tuesday, 27 May 2014

Puding Karamel Tanpa Telur


Resepi Puding Karamel








Loyang 4 segi 9x9in 

Credit to : linapg.blogspot.com




Bahan-Bahan A (Gula Hangus)

  • 4 sudu besar gula pasir



Bahan-Bahan B (Puding)

  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 3sb tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla




Cara Menyediakan Puding Karamel Tanpa Telur

  1. Pertama sekali, buat gula hangus seperti biasa. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan.

  2. Satukan semua bahan B. Kacau atas api. Adunan mesti dikacau selalu supaya tepung kastad akan bergentel dengan mudah. 

  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. 

  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok sehingga puding mengeras. Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.^^





Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais 





Penyediaan Puding Karamel

  

Tak rugi kalau follower2 blog kuih raya mencubanya~


No comments:

Post a Comment