Lempeng Ubi Kelapa sedap dibuat garing sedikit
dan kalau ada kerak-kerak tu lagi sedap, wangi baunya. Letak sedikit
minyak, ratakan dan masak dengan api kecil sehingga garing dan
terbalikkan. Masak sekejap lagi, lepas tu boleh lah disantap bersama
keluarga. Apa lagi catitkan Resepi Lempeng Ubi Kelapa ni sekarang juga^^
BAHAN-BAHAN LEMPENG UBI KELAPA
*2 cawan parutan ubi kayu
*3/4 cawan kelapa parut putih
*Garam secukup rasa
*Sedikit air (yang ni agak-agak dalam 3 - 4 camca besar)
CARA MEMBUAT LEMPENG UBI KELAPA
- Satukan semua bahan diatas kecuali garam, gaul rata dan tambah garam secukup rasa, kacau sebati. Panaskan non-stick pan, oles sedikit minyak masak, letakkan 1 senduk adunan dan ratakan (bergantung pada saiz non-stick pan masing-masing).
- Masak dengan api perlahan hingga kuning keemasan dan garing, terbalikkan dan biar kuning keemasan. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis atau ikut citarasa masing-masing.Hidangkan^^
No comments:
Post a Comment