Air kausar merupakan salah satu jenis
minuman yang sangat menyelerakan. Ada yang mengatakan asal Air Kausar
dari Singapura ada pula yang mengatakan dari daerah India Selatan, di
negara Malaysia minuman ini boleh dikenal dengan nama lain ialah air
katirah.
Air kausar sebenarnya hanyalah air
selasih yang diberi tambahan komposisi sehingga rasanya sangat nikmat
dan segar. Berikut adalah resepi air kausar yang lengkap.
Resepi Air Kausar
Bahan-bahan Air Kausar:
~2 cawan gula
~6 butir getah anggur - direndam semalaman, buangkan kekotoran dan ditapis.
~10 butir kembang semangkuk - direndam semalaman buangkan biji dan kulit.
~1 sudu besar biji selasih – direndam dalam air panas hingga ia mengembang.
~100 gm kismis
~1 tin susu cair (sejat) - (410 g)
~10 cawan air
~1 sudu teh essen pisang
Cara Menyediakan Air Kausar:
1) Didihkan 2 cawan gula dalam 3 cawan air. Masukkan 1 helai daun pandan, hingga larut gulanya.
2) Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan katira, kambang semangkuk, kismis dan biji selasih. Tuangkan air gula, air susu dan essen pisang. Dikacau rata.
3) Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.
Siap^^
No comments:
Post a Comment