Hai apa khabar semua?? Harap semua
sihat-sihat belaka :) Hari ini Irfan sempat pergi ke pasar tani di
kawasan Irfan, Irfan melihat pelbagai daun-daun berkhasiat antaranya
Daun Pegaga, Irfan pun berfikir apa kelebihan daun pegaga ini kepada
orang ramai... Hmmmm, setelah lama Irfan berfikir baru Irfan
dapat tahu bahawa daun pegaga ialah salah satu herba yang sangat kaya
dengan pelbagai vitamin. Setelah mencari dari buku resepi dan search
dari sumber2 yang dipercayai, Irfan make decision ingin menunjukkan
cara-cara menyediakan Jus Resepi Pegaga^^
Bahan-bahan Jus Pegaga ( 1-2 gelas )
- 100 gm pegaga (cuci dgn air garam bersama akarnya sekali)
- 3 camb gula perang (boleh tambah atau kurangkan)
- 500 ml air masak
- 5-7 ketul ais
Cara-cara
- Masukkan air masak ke dalam periuk bersama gula perang dan masak sehingga mendidih. Selepas itu biarkan sejuk.
2. Kemudian kisar daun pegaga bersama air gula tadi. Tapiskan jusnya.
3.Masukkan semula jus tadi ke dlm pengisar dan kisar bersama ketulan ais selama 1 minit. Siap dan boleh diminum. Selamat Mencuba!
** Setiap 10 g bahagian pegaga yg blh dimakan mengandungi air 87.7g, protein 2.0g, lemak 0.2g, karbohidrat 6.7g, serat 1.6g, kalsium 171mg, fosforus 32mg, B2 0.19mg, niasin 0.1mg dan Vitamin C 48.5mg.
KELEBIHAN KHASIAT PEGAGA:
* Lancarkan perjalanan darah
* Segarkan badan
* Naikkan seri wajah
* Kecutkan peranakkan untuk wanita
* Turunkan berat badan
* Hilangkan rasa gatal di vagina
* Ubat darah tinggi
* Ubat kencing manis
* Awet muda
Ada beberapa jenis pegaga seperti:
1) Pegaga Kampung - banyak tumbuh liar di kawasan kampung
2) Pegaga air - selalunya ditanam sebagai hiasan
3) Pegaga salad - biasa dijual di pasar.
1) Pegaga Kampung - banyak tumbuh liar di kawasan kampung
2) Pegaga air - selalunya ditanam sebagai hiasan
3) Pegaga salad - biasa dijual di pasar.
Di India, pegaga diguna dalam perubatan
tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan
mengubat penyakit nyanyuk. Dalam perubatan tradisional Cina, pegaga
digunakan untuk antaranya untuk mengubati selsema, sakit kuning dan
penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.
#Sangat banyak khasiatnya jus
ini. Apatah lagi kalau kita buat sendiri, boleh dapatkan bahan-bahan
yang segar dan tiada pengawet. Penting ia selamat dan baik untuk
kesihatan.
No comments:
Post a Comment