Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
*****************
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
*****************
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
******************
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
>>>Kadang-kadang Irfan tak buat topping ni, cuma guna balance dalam fridge jee... :)
Cara-cara membuat Kek Coklat
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Kemudian masukkan minyak masak.
4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak.
6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok... taruk je ke atas kek yang dah sejuk.
TADAAAA!!!!!
Da Siap Pun... Hidangkan dengan baik-baik yer ;)
No comments:
Post a Comment