Hari ini irfan akan tunjukkan cara membuat biskut mentega kacang.. Biskut mentega kacang merupakan salah satu juadah yang baru anda boleh sediakan ketika hari raya..Okey sila ambil pen dan nota untuk mencatatkan resepi biskut mentega kacang ini yer...
BAHAN-BAHAN BISKUT MENTEGA KACANG..
1/2 cawan mentega tanpa garam
3/4 cawan mentega kacang
1 cawan gula merah
1 biji telur gred A
1/2 sudu kecil vanila
1 cawan tepung gandum
3/4 sudu soda bikarbonat
Coklat dan coklat urai sebagai hiasan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan oven 1800C dan siapkan dulang pembakar.
2. Krimkan mentega, mentega kacang dan gula. Tambahkan telur dan vanila. Putar dengan kelajuan sederhana.
3. Ayak tepung bersama baking soda... Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.
4. Buat bentuk yang anda sukai. Bakar dan sejukkan...
5.Cairkan coklat, celupkan sebahagian dari biskut dan taburkan coklat secara urai di atasnya.
Dengar khabar ramai yang sudah mendapatkan buku panduan biskut raya tradisional Joriah Nordin ini...Anda bila lagi??
No comments:
Post a Comment