Kari kentang yang melazatkan~
Bahan Karipap Kari Kentang
( Untuk 10 biji karipap )
credit to : secretgarden2u
Bahan-bahan inti
3 biji kentang bersaiz besar ( buang
kulit & potong dadu kecil-kecil )
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5g udang kering
Daging cincang ( ikut
kesukaan )
Daun sup ( dicincang )
Serbuk kari
( bancuh dengan sedikit air )
2 cawan air
Serbuk perasa
Sedikit garam
& gula
Bahan Doh
1 1/2 cawan tepung gandum
50g mentega
Air ( ikut kesesuaian masa menguli doh )
Secubit garam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Menyediakan ( inti )
1. Tumbuk bawang merah & bawang
putih & udang kering sehingga lumat.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Bila
minyak dah panas, masukkan bawang yang telah di tumbuk. Goreng sehingga
kekuningan dan naik bau.
3. Kemudian masukkan daging cincang,
goreng sebentar. kemudian masukkan kentang, bancuhan serbuk kari dan
air. Gaul rata & biarkan sehingga kentang lembut dan kering
sedikit.
4. Bila inti dah kelihatan kering,
masukkan secukup rasa garam & gula & serbuk perisa ( jika
suka ).
5. Tutup api dan masukkan dalam bekas dan
biar sejuk.
Cara Menyediakan ( doh )
1. Ambil mangkuk bersih, masukkan
tepung gandum dan garam, gaul rata.. Buat lubang di tengah-tengah,
masukkan mentega dan air sedikit.
2. Gaul semua bahan tadi hingga menjadi
doh. Jika doh masih lembik, tambah kan tepung sedikit & jika doh
jadi terlalu liat, boleh tambah sedikit air. Pastikan doh mudah di
gelek dan tidak melekat.
Cara Menyediakan Karipap Kari Kentang ( keseluruhan )
1. Gentel bulat-bulat doh tadi dalam
sukatan 30g.
2. Gelek dengan penggelak dalam bentuk
membuat dengan tahap kenipisan 0.2cm
3. Masukkan inti dan tutup dan picit
untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor
sewaktu menggoreng. Boleh juga kelim kulit menggunakan pelekap yang
boleh didapati di kedai bahan bakeri. Jika dah mahir, boleh la
melekatkannya menggunakan jari.
4. Goreng terendam atas api perlahan -
sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan
hidangkan.
Tip: Kalau malas nak goreng semua,
boleh jadikannya sebagai frozen. Balut setiap sebiji dengan plastik
yang berasingan agar ia tak melekat antara satu sama lain. Simpan
dalam bekas tertutup dalam freezer.
Siap pun Resepi Karipap Kari Kentang, memang sedap.
Sila mencuba...
No comments:
Post a Comment