Bahan-Bahan Biskut Mama Carries
( 60-75
biji )
300gm mentega / marjerin
375gm tepung gandum
130gm tepung jagung
100gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanila
Untuk hiasan
-1 biji putih telur
-100gm gula icing
-1 sudu besar tepung jagung
Cara Buat Biskut Mama Carries
- Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
- Pukul mentega / marjerin dan gula icing hingga kembang.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
- Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk "heart".
- Sapukan HIASAN ke atas biskut yg telah diterap. Untuk melorek, gunakan penyunkil gigi. Boleh lihat di bawah untuk penyediaan hiasan.
- Bakar pada suhu 150C selama 20-30 minit, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
< < Untuk HIASAN > >
- Pukul putih telut hingga gebu.
- Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
- Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dengan pewarna atau emulco kegemaran anda.
- Sapukan putih telur keatas biskut
- Lorekkan adunan yang telah dicampur dengan pewarna / emulco.
No comments:
Post a Comment