Biskut ini memang sedap dan pada
pendapat, ianya adalah setanding sahaja dengan keenakan biskut
Famous Amos yang sangat mahal itu. Bagi kawan kawan atau anak anak
yang sukakan biskut ini, bolehlah cuba membuatnya sendiri... :)
Bahan-Bahan Biskut Famous Amos
Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract
Bahan B
2 cawan tepung gandum ( di ayak )
1 sb serbuk koko ( di ayak )
1 sb tepung jagung ( di ayak )
1/2 sk cream of tartar Nona ( boleh
ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon )
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib
( boleh ganti biji bunga matahari )
1 cawan semi sweet chocolate chips
Cara Buat Biskut Famous Amos
1) Satukan kesemua
bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan
menggunakan whisk.
2) Ayakkan tepung
gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan serbuk
cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan
tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan
chocolate chips. Adunan agak lembik.
3) Sudukan atau boleh
menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana
biskut akan mengembang. Loyang tidak perlu dilenser mentega.
4) Bakar
dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C
selama 15-20 minit. Boleh bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan
di atas jaring.
Sangat rangup dan sedap. :)
Nota dan Tips:
1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster
dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan
gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang
menghasilkan 100 biji)
2) Tips untuk dapatkan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan
3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.
No comments:
Post a Comment