Monday, 22 June 2015

Resepi Udang Masak Lemak


Resepi Udang Masak Lemak



Bahan-Bahan Udang Masak Lemak


1/2kg udang , dibersihkan

2 tangkai kacang panjang, dipotong-potong sepanjang 2 inci

1 paket santan pekat yang kecik

Garam dan gula secukup rasa

1 helai daun kunyit, dikoyak






Bahan-Bahan Dikisar Halus


6 biji bawang merah kecil

2 ulas bawang putih

3 biji cili merah

1 inci kunyit hidup






Cara Buat Udang Masak Lemak


  1. Masukkan udang yang telah dibersihkan ke dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan masak atas api perlahan selama 5 minit. Matikan api. 

  2. Tuang 1 1/2 cawan air ke dalam 3/4 bahagian santan pekat tadi dan masukkan santan yang di campur dengan air tadi ke dalam periuk yang berisi udang tadi. Ketepikan lagi 1/4 bahagian santan pekat.

  3. Hidupkan api kembali dan bila mendidih, tuangkan santan pekat, masukkan kacang panjang dan daun kunyit, biar mendidih dengan api sederhana sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. 

  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.







    Nak lagi sedap, makan bersama ulam ulaman dan sambal belacan..)


No comments:

Post a Comment