Bahan-Bahan Udang Masak Lemak
1/2kg udang , dibersihkan
2 tangkai kacang panjang, dipotong-potong sepanjang 2 inci
1 paket santan pekat yang kecik
Garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit, dikoyak
Bahan-Bahan Dikisar Halus
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
Cara Buat Udang Masak Lemak
- Masukkan udang yang telah dibersihkan ke dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan masak atas api perlahan selama 5 minit. Matikan api.
- Tuang 1 1/2 cawan air ke dalam 3/4 bahagian santan pekat tadi dan masukkan santan yang di campur dengan air tadi ke dalam periuk yang berisi udang tadi. Ketepikan lagi 1/4 bahagian santan pekat.
- Hidupkan api kembali dan bila mendidih, tuangkan santan pekat, masukkan kacang panjang dan daun kunyit, biar mendidih dengan api sederhana sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.Nak lagi sedap, makan bersama ulam ulaman dan sambal belacan..)
No comments:
Post a Comment