Bahan Nasi Goreng Tomyam
( 4 orang )
2 mangkuk nasi
5-6 ekor udang segar
1-2 ekor sotong sederhana - potong ring
200g daging ayam - potong kecil-kecil
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - ketuk
3-4 biji cili padi - tumbuk atau hiris - kalau nk pedas
1 peket perencah tomyam adabi atau 2 kiub pes tomyam maggi / knorr
Kubis - hiris kecil-kecil
Carrot - hiris memanjang atau dadu
Tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
3 helai daun limau purut - racik-racik
1 biji telur
Garam
Cara Buat Nasi Goreng Tomyam
- Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan perencah tomyam. Kalau kering sangat tambah air sedikit. Masukkan cili padi sekali jika inginkan pedas.
- Masukkan ayam. Biarkan ayam masak sekejap.
- Masukkan sotong, udang, carrot, tomato, serai dan daun limau purut. Gaul rata.
- Pecahkan telur dan taburkan garam. Gaul, masukkan nasi dan gaul rata.
- Terakhir sekali masukkan kobis. Gaul mesra, dan tutup api. Hiaskan dengan daun bawang dan hirisan lada merah.
- Hidangkan bersama ayam goreng berempah, keropok ikan dan sup ayam jika suka.
- Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment