Monday, 1 June 2015

Resepi Nasi Goreng Tomyam


resepi nasi goreng tomyam


Bahan Nasi Goreng Tomyam 

 

( 4 orang )

2 mangkuk nasi

5-6 ekor udang segar

1-2 ekor sotong sederhana - potong ring

200g daging ayam - potong kecil-kecil

4 biji bawang merah - hiris

2 biji bawang putih - ketuk

3-4 biji cili padi - tumbuk atau hiris - kalau nk pedas

1 peket perencah tomyam adabi atau 2 kiub pes tomyam maggi / knorr

Kubis - hiris kecil-kecil

Carrot - hiris memanjang atau dadu

Tomato - potong dadu

1 batang serai - ketuk

3 helai daun limau purut - racik-racik

1 biji telur

Garam







Cara Buat Nasi Goreng Tomyam


  1. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau. 

  2. Masukkan perencah tomyam. Kalau kering sangat tambah air sedikit. Masukkan cili padi sekali jika inginkan pedas. 

  3. Masukkan ayam. Biarkan ayam masak sekejap. 

  4. Masukkan sotong, udang, carrot, tomato, serai dan daun limau purut. Gaul rata. 

  5. Pecahkan telur dan taburkan garam. Gaul, masukkan nasi dan gaul rata. 

  6. Terakhir sekali masukkan kobis. Gaul mesra, dan tutup api. Hiaskan dengan daun bawang dan hirisan lada merah.

  7. Hidangkan bersama ayam goreng berempah, keropok ikan dan sup ayam jika suka. 

  8. Selamat mencuba..





No comments:

Post a Comment