Bahan-Bahan Daging Masak Merah
( 2-3 orang )
1/2 kilo daging dipotong nipis dan direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
1 bijik bawang besar dimayang
1 bijik cili capsicum hijau
1 cm halia
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato dan 2 s/b sos tiram..
( klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa )
Garam secukup rasa...
Garam secukup rasa...
bleh letak kacang buncis.. daun bawang dan daun sup ( Jika ada )..
Cara Buat Daging Masak Merah
- Tumiskan bawang besar.. Bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.. kalau kering taruk air sedikit... kalu bagi yang suka berkuah boleh taruk banyak skit... tapi jangan terlalu banyak...
- Masukkan garam.. serbuk perasa kalau suka bleh letak.. tak letak pun takpe....
- Masukkan daging rebus tadi.. Masak sehingga sebati..
- Masukkan cili capsicum hijau tadi.. kalau nak letak.. boleh masukkan kacang buncis.. daun sup dan daun bawang..
- Boleh makan dengan nasi putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA. :)
No comments:
Post a Comment