Friday, 26 June 2015

Daging Masak Merah


Resepi Daging Masak Merah


Bahan-Bahan Daging Masak Merah

( 2-3 orang )


1/2 kilo daging dipotong nipis dan direbus dengan pewarna merah sehingga lembut

1 bijik bawang besar dimayang

1 bijik cili capsicum hijau

1 cm halia

2 ulas bawang putih

2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato dan 2 s/b sos tiram.. 
( klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa )

Garam secukup rasa...
 
 bleh letak kacang buncis.. daun bawang dan daun sup ( Jika ada )..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cara Buat Daging Masak Merah


  1. Tumiskan bawang besar.. Bawang putih dan halia sehingga kekuningan.

  2. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.. kalau kering taruk air sedikit... kalu bagi yang suka berkuah boleh taruk banyak skit... tapi jangan terlalu banyak... 

  3. Masukkan garam.. serbuk perasa kalau suka bleh letak.. tak letak pun takpe.... 

  4. Masukkan daging rebus tadi.. Masak sehingga sebati.. 

  5. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. kalau nak letak.. boleh masukkan kacang buncis.. daun sup dan daun bawang.. 

  6. Boleh makan dengan nasi putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA. :)
 


No comments:

Post a Comment