Bahan-Bahan Asam Pedas Johor
6 ekor ikan cencaru saiz sederhana
1/2 biji nenas Sarawak, kupas dan hiris sederhana tebal
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1/2 inci halia, dititik
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa ( atau serbuk perasa )
Bahan Kisar Halus
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan
Cara Buat Asam Pedas Johor
- Ikan cencaru dibuang kulit tebalnya, siang dan cuci bersih, toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
- Masukkan nenas tadi, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air secukupnya, bila mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula atau serbuk perasa. Masak sekejap, rasa dan jika okay boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan lauk-lauk lain...
No comments:
Post a Comment