Wednesday, 20 May 2015

Ikan Masak Tiga Rasa


Resepi Ikan Masak Tiga Rasa



Ikan Masak Tiga Rasa sebuah resepi yang sentiasa menjadi pilihan. Resepi ikan masak tiga rasa yang memang sedap dan ditambahkan penyediaan yang mudah..




Bahan Ikan Masak Tiga Rasa



2 potong ikan Barracuda / ikan kacang  
( kalo ikan besar~ potong 4)


1 labu bawang besar dipotong dadu


2 ulas bawang putih dicincang


1" halia dihiris halus


1 helai daun pandan


6 biji cili padi dipotong bulat ( letakkan lebih kalau nak pedas )


1 biji tomato didadu


1/4 biji lada banggala merah didadu


setangkai daun ketumbar dihiris


sos tomato / sos cili secukupnya


2 sudu makan sos tiram


garam dan gula secukup rasa


sedikit air


hirisan daun bawang / ketumbar untuk hiasan 





 

Cara Buat Ikan Masak Tiga Rasa


     1. Ikan dilumur dgn sedikit serbuk kunyit dan garam ~ goreng separuh masak dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak ~ tumiskan bwg putih, halia dan bwg besar sehingga wangi dan layu.

3. Kemudian masukkan buah tomato, daun pandan, lada banggala dan cili padi ~ dikacau rata. ( jika suka boleh tambahkan dengan potongan nanas dadu )

4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram secukupnya dan tambahkan dgn sedikit air ~ kacau lg sehingga sebati.

5. Taburkan sedikit daun ketumbar, rasakan dgn sedikit garam dan gula. Barulah masukkan ikan dan digaul rata. Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.



Bahan Ikan Masak Tiga Rasa




No comments:

Post a Comment