Ikan Masak Tiga Rasa sebuah resepi yang sentiasa menjadi pilihan. Resepi ikan masak tiga rasa yang memang sedap dan ditambahkan penyediaan yang mudah..
Bahan Ikan Masak Tiga Rasa
2 potong ikan Barracuda / ikan kacang
( kalo ikan besar~ potong 4)
1 labu bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang
1" halia dihiris halus
1 helai daun pandan
6 biji cili padi dipotong bulat ( letakkan lebih kalau nak pedas )
1 biji tomato didadu
1/4 biji lada banggala merah didadu
setangkai daun ketumbar dihiris
sos tomato / sos cili secukupnya
2 sudu makan sos tiram
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
hirisan daun bawang / ketumbar untuk hiasan
1 labu bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang
1" halia dihiris halus
1 helai daun pandan
6 biji cili padi dipotong bulat ( letakkan lebih kalau nak pedas )
1 biji tomato didadu
1/4 biji lada banggala merah didadu
setangkai daun ketumbar dihiris
sos tomato / sos cili secukupnya
2 sudu makan sos tiram
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
hirisan daun bawang / ketumbar untuk hiasan
Cara Buat Ikan Masak Tiga Rasa
1. Ikan dilumur dgn sedikit serbuk kunyit dan garam ~ goreng separuh masak dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak ~ tumiskan bwg putih, halia dan bwg besar sehingga wangi dan layu.
3. Kemudian masukkan buah tomato, daun pandan, lada banggala dan cili padi ~ dikacau rata. ( jika suka boleh tambahkan dengan potongan nanas dadu )
4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram secukupnya dan tambahkan dgn sedikit air ~ kacau lg sehingga sebati.
5. Taburkan sedikit daun ketumbar, rasakan dgn sedikit garam dan gula. Barulah masukkan ikan dan digaul rata. Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment