Bahan-Bahan Air Soya Lemak Manis
200gram kacang soya
2 litre air
1 cawan gula
3 helai daun pandan yang disimpul
1/2 sudu kecil garam
Cara Buat Air Soya Lemak Manis
1. Masukkan kacang
soya di dalam bekas dan rendam semalaman, pastikan paras air tu
meneggelamkan kacang soya, bila keesokanye kita boleh lihat,
kacang soya telah kembang dan saiznya menjadi 2 kali ganda.
2. Basuh dan
toskan air yang berlebihan. Masukkan satu cawan kacang soya yang
telah kembang tadi di dalam pengisar, dan masukkan juga 3 cawan air,
blender halus, gunakan tapis kain, kalau boleh tapis yang buat air
teh tarik tu, kalau takde boleh juga gunakan kain bersih untuk
memerah air soya, perah air soya di dalam jug dan asingkan hampasnya.
Ulang langkah tadi sehingga semua kacang soya selesai dikisar.
3. Sebelum di
masak, seeloknya tapis sekali lagi air soya tadi bagi memastikan
tiada hampas soya yang tertinggal. Masukkan air soya di dalam periuk
dan tambahkan 1/2 sudu kecil garam serta daun pandan yang siap
dicarik dan disimpulkan, gunakan api perlahan dan mestilah selalu di
kacau.
4. Setelah sedikit
mendidih baru masukkan gula, setelah gula larut, tutup api dan boleh
lah disejukkan dan diminum, kalau nak minum soya suam pun boleh.
5. Setelah sejuk,
simpan di dalam peti ais dan air soya ni boleh tahan selama 3 hari
jika disimpan di dalam botol bertutup. Selamat Mencuba.
Nota: Kepekatan air soya ini, boleh
dilaraskan, jika mahu pekat boleh ikut kuantiti 2 litre tu, jika nak
cair sikit boleh juga tambahkan kuantiti airnya.
No comments:
Post a Comment