Bahan-Bahan Apam Gula Hangus
( untuk sekeluarga. )
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum
Cara Buat Apam gula hangus
- Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Kemudian sejukkan.
- Di dalam blender masukkan telur, susu, minyak dan marjerin kisarkan dalam anggaran 3 minit.
- Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
- Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
- Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
- Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.~
No comments:
Post a Comment