Bahan-Bahan Satay Goreng
( 10 orang )
1 kilo daging kambing / lembu / ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jangan terlalu halus
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup
Cara Buat Satay Goreng
- Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging bersama gula, garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dalam peti sejuk semalaman.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering ( biarkan naik minyak dan basah-basah sedikit ).
- Hidangkan dengan kuah, timun, ketupat dan bawang.
No comments:
Post a Comment