Wednesday 1 April 2015

Satay Goreng


Cara Buat Satay Goreng


Bahan-Bahan Satay Goreng


( 10 orang )


1 kilo daging kambing / lembu / ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.

150 g gula pasir

100 g gula merah

100 g madu, 2 sk garam



Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jangan terlalu halus


3 sb ketumbar biji - sangar

2 sk jintan halus - sangar

1 sb lada sulah biji

6 ulas bawang putih

1/2 jari halia

2 hiris lengkuas

4 batang serai - hiris

1/2 jari kunyit hidup 







Cara Buat Satay Goreng


  1. Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging bersama gula, garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dalam peti sejuk semalaman. 

  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering ( biarkan naik minyak dan basah-basah sedikit ). 

  3. Hidangkan dengan kuah, timun, ketupat dan bawang.



No comments:

Post a Comment