Kuih Penyaram Lembut
Bahan-Bahan Kuih Penyaram Lembut
500g tepung gandum
100g tepung beras
650 air ( 200ml air pns+450ml air kosong )
3/4 sudu teh garam
500g gula apong / gula melaka
Minyak masak secukupnya
Cara Menyediakan Kuih Penyaram Lembut
- Dalam bekas, satukan tepung gandum dan tepung beras.
- Dalam bekas lain, bancuh gula apong dengan 200ml air panas (boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka)
- Apabila gula cair sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya.
- Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. Masukkan garam dan kacau lagi.
- Tapis adunan dan perap semalaman.
- Panaskan 2/3 cawan minyak masak (guna api perlahan), ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. Biarkan sehingga ia masak dari tepi ke tengah barulah diterbalikkan. Toskan minyak. Kuih ini memang dogoreng satu persatu. Selamat mencuba!`Kuih ni kena perap dulu. Sekurang-kurangnya 2 jam. Paling baik, semalaman.`Kuih ni dibiar semalaman ke 2 malam pun masih lembut lagi. Ia tahan lama, tak mudah basi. Sesuai sangat untuk dibekalkan.~
No comments:
Post a Comment