Thursday 16 April 2015

Air Barli Berlimau


Resepi Air Barli Berlimau


Bahan-Bahan Air Barli Berlimau



30 gm barli

500 ml air

¼ biji limau sederhana besar

30 gm gula secukup rasa



Hiasan:

½ biji ceri

1 tangkai daun pudina




 

Cara Buat Air Barli Berlimau 

 
 
1) Basuh & rebus barli ke dalam periuk dengan 500 ml air. 

2) Apabila mendidih, kecilkan api & biarkan barli merenih hingga air kelihatan keruh. 

3) Perah limau & buangkan bijinya ke dalam cawan. 

4) Tapis air barli ke dalam mangkuk yang berisi gula & kacau. Biarkan ia sejuk. 

5) Apabila air barli itu telah sejuk, masukkan air limau yang diperah tadi. 

6) Sejukkan di dalam peti ais. 

7) Campurkan air barli berlimau itu dengan air untuk mendapatkan 500 ml & hidangkan sejuk / suam dengan ceri & daun pudina.




No comments:

Post a Comment