Bahan-Bahan Aiskrim Goreng
10 keping roti putih
5 scope aiskrim ( apa-apa perisa )
Plastik wrap ( untuk balut roti )
Minyak
5 scope aiskrim ( apa-apa perisa )
Plastik wrap ( untuk balut roti )
Minyak
Cara Buat Aiskrim Goreng
1) Lembabkan roti dengan air / gelek jer roti tu..
2) Skopkan aiskrim ke atas roti.
3) Tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi.
4) Tekan acuan telur yang bulat tu ( boleh guna acuan seperti di bawah ) supaya roti terputus ( Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar ) / gunakan cawan plastik ..
5) Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman.
6) Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2minit sahaja tapi pastikan minyak sudah betul-betul panas.
Roti putih... digelek sedikit untuk
mendapatkan roti yang sederhana padat.
Letakan aiskrim pilihan.
Aiskrim lava coklat.
Tangkupkan kepingan roti tadi dengan
kepingan roti lain di atas aiskrim . lepas
tu ambil cawan (sesuaikan dengan saiz roti) tekankan atas roti ..
sehingga menjadi seperti di bawah. Terus simpan dalam bahagian
dingin beku peti ais..
Lebihan tepi-tepi roti tu jangan di buang.. boleh buat puding roti pulak lepas ni..:)
Aiskrim roti yg telah siap. Dapat dalam
12 keping. Simpan dalam 3 jam atau semalaman
sebelum di goreng.
Goreng dalam minyak yang panas. Sebaiknya bila minyak dah panas terus masukkan aiskrim ini di dalam kuali.. Balik-balikan hingga kekuningan dan siap boleh terus di makan.
Sangat sedap dan nyum nyum.. Selamat mencuba. :)
No comments:
Post a Comment