Thursday, 9 April 2015

Kuih Lapis Pelangi


Resepi Kuih Lapis Pelangi

 

Bahan Kuih Lapis Pelangi



1 1/2 cawan tepung gandum


1 1/2 tepung beras


1/2 cawan tepung ubi


1 1/2 cawan gula pasir


8 cawan santan sederhana pekat ( 1 1/2 biji kelapa parut )


1 sudu kecil garam


pewarna merah, hijau, putih, kuning







Cara Buat Kuih Lapis Pelangi


  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.

  2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.

  3. Masukkan pewarna ke dalam setiap bahagian.

  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar.. Nak lagi selamat alas loyang dengan plastik.

  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.

  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.

  7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan diikuti warna putih.

  8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).

  9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul-betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik atau  pisau potong kek.





Cara Buat Kuih Lapis Pelangi





Tip Masakan..

Pastikan setiap lapisan yang kita kukus tu membeku, kadang-kadang lapisan yang pertengahan 
kena lebihkan masa sikit sebab lapisan dah tebal...

Sekiranya adunan tak membeku betul, adunan akan bercampur dengan adunan warna lain. 
Inilah saja cara saya utk pastikan kuih lapis ni menjadi dan cantik.

Kalau yang rajin tu bolehlah guna 7 warna pada setiap adunan sebab namanya kuih lapis pelangi.

Bolehlah buat separuh adunan sekiranya terasa kuih ni terlalu banyak..



No comments:

Post a Comment