Bahan Popia
1 bungkus besar kulit popia
1 biji telur - pukul sikit @ bancuhan
tepung gandum pun boleh
Bahan Untuk Sambal
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar –
dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
Sedikit udang kering - tak nak letak
pun tak pe
Garam secukup rasa
Sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula
Bahan sampingan
Ikan bilis - basuh, toskan dan goreng
garing
Kacang tanah - goreng tanpa minyak
Bijan - goreng sikit tanpa minyak
Cara Membuat Popia Pedas Bersira Sambal
1) Ambik sehelai
kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur @ bancuhan
tepung gandum.
2) Kemudian gunting
serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga
warna keperang-perangan.
3) Angkat dan toskan
sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng
semua popia terus buat sambal.
4) Tumis semua
bahan-bahan kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan
bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan
gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi,
kacau sebati...
5) Masukkkan juga
ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka. Biarkan sejuk
sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.
No comments:
Post a Comment