Kek Kukus Velvet Hawflakes / Kek Lapis
Hawflakes
Sumber : Kak Fida
Bahan-Bahan Kek Lapis Hawflakes
5 biji telur - grade A yang sejuk (
dari peti ais )
225 g gula halus ( 1 cawan rata +2 sb
rata )
220 g tepung gandum*( 2 cawan rata )
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung / masak
1 sk esen vanilla
Pewarna merah, kuning, hijau dan
lain-lain ikut kesukaan
Secukup hawflakes
Cara Buat Kek Lapis Hawflakes
1) Ayak tepung dan
baking powder kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk
mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
2) Pukul adunan
hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung / minyak masak dan
digaul dengan senduk atau spatula hingga sebati.
3) Loyang dialas
kertas dan sapu minyak. ( boleh juga guna loyang 6" x 6" x
3"). Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes
dipermukaannya dan kukus selama 5-7 minit dalam kukusan yang telah
dipanaskan dulu.
4) Buat hingga habis
lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus. Bagi lapisan yang
akhir kukus selama 20 minit supaya kek masak keseluruhannya.
5) (Tips dari Kak Fida
**untuk membahagikan sama rata setiap lapisan ambil 4 senduk lauk
dan dibahagi kepada 5 mangkuk dan warnakan)
6) Untuk lapisan
terakhir susun hawflakes jika suka.
7) Setelah kek
masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian dibalikkan di
atas redai kek agar sejuk.
No comments:
Post a Comment