Sunday, 15 March 2015

Kek Lapis Hawflakes


Resepi Kek Lapis Hawflakes


Kek Kukus Velvet Hawflakes / Kek Lapis Hawflakes

Sumber : Kak Fida 



Bahan-Bahan Kek Lapis Hawflakes


5 biji telur - grade A yang sejuk ( dari peti ais )

225 g gula halus ( 1 cawan rata +2 sb rata )

220 g tepung gandum*( 2 cawan rata )

1 sk rata baking powder*

1 sb ovalette

150 ml susu cair

1/2 sk garam

100 ml minyak jagung / masak

1 sk esen vanilla

Pewarna merah, kuning, hijau dan lain-lain ikut kesukaan

Secukup hawflakes 





 

Cara Buat Kek Lapis Hawflakes 



1) Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.

2) Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung / minyak masak dan digaul dengan senduk atau spatula hingga sebati.

3) Loyang dialas kertas dan sapu minyak. ( boleh juga guna loyang 6" x 6" x 3"). Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 minit dalam kukusan yang telah dipanaskan dulu.

4) Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus. Bagi lapisan yang akhir kukus selama 20 minit supaya kek masak keseluruhannya.

5) (Tips dari Kak Fida **untuk membahagikan sama rata setiap lapisan ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kepada 5 mangkuk dan warnakan)

6) Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka.

7) Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian dibalikkan di atas redai kek agar sejuk.






No comments:

Post a Comment