Saturday, 14 March 2015

Roti Sarang Lebah


Resepi Roti Sarang Lebah




Roti Sarang Lebah

Resepi Asal : Lydia Honey 


 

DOH

2 cawan tepung gandum

1/2 Sudu teh dry yeast

1/4 Sudu teh garam

½ sudu teh baking powder

1 sudu besar gula pasir

¼ cawan plain yogurt, suhu bilik

¼ cawan minyak sun flower

1/2 cawan air






Cara Menyediakan Roti Sarang Lebah 

 


1) Jika menggunakan breadmaker, masukkan bahan cair dulu diikuti bahan kering.

2) Jika menggunakan mixer, masukkan bahan kering dulu diikuti bahan basah.

3) Uli hingga doh menjadi licin dan kenyal.

4) Biarkan doh naik 2 kali ganda di tempat sikit panas atau tertutup.

5) Bila doh sudah naik, tumbuk-tumbukkan supaya keluar anginnya.

6) Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar guli dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.

7) Buat sampai habis. Memang doh sedikit lembik, kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak.

8) Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2 kali ganda sekali lagi.

9) Sementra menunggu doh naik, panaskan oven anda. Masa pembakaran dan suhu bergantung pada jenis oven yang anda gunakan.

10) *Irfan bakar pada suhu 180' selama 26 minit.

11) Keluarkan dari oven dan terus sapukan mentega di atasnya. Tuangkan butterscotch sauce.


Sedia untuk dihidangkan.:)




 

Bahan Butterscotch Sauce


1/2 cawan brown sugar ( bukan gula merah )

1/2 cawan whipping cream

Secubit garam

1/2 tsp vanilla essence

25g butter 






Cara Buat Butterscotch Sauce


1) Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair @ larut sepenuhnya dan berbuih.

2) Tuangkan whipping cream perlahan-lahan sambil mengacaunya.

3) Masukkan vanilla essence dan bila semuanya sebati, matikan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.




Penyediaan Roti Sarang Lebah

Cara Buat Roti Sarang Lebah


Selamat Mencuba




Tip Masakan : Cara Buat Butterscotch Sauce

1. Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya 
cair@larut sepenuhnya dan berbuih.

2. Tuangkan whipping cream perlahan-lahan sambil mengacaunya.

3. Masukkan vanilla essence dan bila semuanya sebati, 
matikan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan 
sedia untuk digunakan sebagai topping.




No comments:

Post a Comment