Roti Sarang Lebah
Resepi Asal : Lydia Honey
DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air
Cara Menyediakan Roti Sarang Lebah
1) Jika menggunakan
breadmaker, masukkan bahan cair dulu diikuti bahan kering.
2) Jika menggunakan
mixer, masukkan bahan kering dulu diikuti bahan basah.
3) Uli hingga doh
menjadi licin dan kenyal.
4) Biarkan doh naik 2
kali ganda di tempat sikit panas atau tertutup.
5) Bila doh sudah
naik, tumbuk-tumbukkan supaya keluar anginnya.
6) Sapukan tangan
anda dengan minyak dan ambil doh sebesar guli dan susunkan rapat di
dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
7) Buat sampai habis.
Memang doh sedikit lembik, kalau melekat sapukan tangan anda dengan
minyak.
8) Taburkan dengan
pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik
2 kali ganda sekali lagi.
9) Sementra menunggu
doh naik, panaskan oven anda. Masa pembakaran dan suhu bergantung
pada jenis oven yang anda gunakan.
10) *Irfan bakar pada
suhu 180' selama 26 minit.
11) Keluarkan dari
oven dan terus sapukan mentega di atasnya. Tuangkan butterscotch
sauce.
Sedia untuk dihidangkan.:)
Bahan Butterscotch Sauce
1/2 cawan brown sugar ( bukan gula
merah )
1/2 cawan whipping cream
Secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter
Cara Buat Butterscotch Sauce
1) Cairkan butter
dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga
gulanya cair @ larut sepenuhnya dan berbuih.
2) Tuangkan whipping
cream perlahan-lahan sambil mengacaunya.
3) Masukkan vanilla
essence dan bila semuanya sebati, matikan api dan tuangkan dalam
bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai
topping.
Selamat Mencuba
Tip Masakan : Cara Buat Butterscotch Sauce
1. Cairkan butter
dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga
gulanya
cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping
cream perlahan-lahan sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla
essence dan bila semuanya sebati,
matikan api dan tuangkan dalam
bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan
sedia untuk digunakan sebagai
topping.
No comments:
Post a Comment