Udang Celup Masakan Thai
Bahan Resepi Udang Celup Tepung Masakan Thai
20 - 30 ekor udang
80 gram tepung gandum
100 ml air
1 sudu kecil baking powder
Sedikit garam
Sedikit kunyit ( kalau nak putih tak perlu letak kunyit )
Cara Menyediakan Udang Celup Tepung Masakan Thai
1) Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
2) Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
2) Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
3) Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
4) Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
5) Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
6) Panaskan minyak yang banyak ( boleh tenggelam udang ).
7) Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
8) Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
9) Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
10) Angkat dan toskan.
11) Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda ;). Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya. Selamat mencuba dari kami buatkuihraya.
4) Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
5) Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
6) Panaskan minyak yang banyak ( boleh tenggelam udang ).
7) Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
8) Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
9) Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
10) Angkat dan toskan.
11) Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda ;). Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya. Selamat mencuba dari kami buatkuihraya.
Tips Masakan
1) Pastikan udang betul-betul kering bagi mengelakkan dari minyak meletup....!
2) Jenis tepung yang berbeza sukatan air pun berbeza. Bancuhan tepung jangan cair supaya boleh melekat pada udang.
Dan jangan terlalu pekat....
No comments:
Post a Comment