Bahan-Bahan Creamy Mushroom Soup
( Untuk 2 orang )
1/4 cawan bawang besar- mayang
2 sudu besar daun parsley- cincang
1 sudu besar mentega / margerin
1 1/2 cawan cendawan butang
1 1/2 sudu kecil tepung jagung
1/2 kiub ayam
1/2 sudu kecil Worcestershire sauce
Sedikit serbuk lada hitam
2/3 cawan air
1/2 cawan sour cream
Cara Menyediakan Creamy Mushroom Soup
1) Panaskan mentega. Tumis bawang sehingga layu. Jangan sampai perang.
2) Masukkan cendawan. Tumis 2-3 minit.
3) Bancuh tepung jagung dengan air. Kemudian masukkan ke dalam cendawan tadi.
4) Masukkan juga semua bahan-bahan lain. Masak sehingga mendidih. Padamkan api dan sejukkan sekejap.
5) Kemudian masukkan ke dalam blender. Blend sekejap. Jangan terlalu lama! Mungkin sekali tekan saja.
6) Kemudian renehkan semula sehingga pekat.
7) Untuk pengetahuan follower blog kuih raya ni ler
rupa botol worcestershire sauce
No comments:
Post a Comment