Friday, 2 January 2015

Cekodok Ikan Bilis ~


Resepi Cekodok Ikan Bilis





Bahan Cekodok Ikan Bilis ( 3-4 orang )



2 cawan tepung gandum


1 cawan air

2 sudu kecil gula


1/2 sudu kecil garam


1 sudu besar olive oil ( minyak masak jenama lain pun ok )


5 batang daun bawang


1/2 cawan ikan bilis

 
Sedikit serbuk kunyit


1/2 bawang besar- hiris

 
Minyak untuk menggoreng








Cara Menyediakan Cekodok Ikan Bilis



  1. Campur semua bahan-bahan di atas. Kalau tercair tambahkan sedikit tepung dan begitu juga sebaliknya. 

  2. Panaskan minyak. Bila dah panas, kaup sikit-sikit adunan dengan sudu dan masukkan dalam minyak panas. 

  3. Goreng sehingga warna kelihatan kuning / perang. 








    Tip : Boleh guna air didih untuk dapatkan cekodok yang lebih lembut~
           : Cicah sos cili pilihan masing-masing atau sos cili JALEN
             kalau nak lebih adventure anda boleh campur sos cili dengan mayonnaise 
             dan kacau rata-rata. Sedia nikmatinya.!
      



No comments:

Post a Comment