Untuk resepi Bingka Ubi Kayu boleh klik disini
Bahan-Bahan Membuat Kuih Bingka Pandan
3 biji telur
1 cawan air + sedikit pandan emulco + pewarna hijau 2 sudu kecil
200 ml susu sejat / susu cair ( dalam tin )
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar butter yang telah dicairkan
Cara-Cara Membuat Kuih Bingka Pandan
1. Dalam mangkuk yang sama, masukkan
telur, air, gula, garam dan butter. Pukul dengan hand mixer atau
blend kan semua bahan tersebut.
2. Kemudian masukkan susu cair dan tepung gandum, gaul sebati menggunakan whisk.
3. Tapiskan adunan tersebut.
4. Panaskan loyang yang telah disapu sedikit minyak dan sedikit butter.
5. Apabila loyang tersebut sudah panas, masukkan adunan dan bakar pada suhu 175c selama 1 jam atau sehingga kuih tersebut masak dan ada lapisan hitam diatasnya.
6. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. ^^
No comments:
Post a Comment