Friday, 5 December 2014

Crispy Onion Rings


Resepi Crispy Onion Rings





Bahan-Bahan Crispy Onion Rings ( 3-4 orang )


2 biji bawang besar

7 sb tepung gandum

2 sb tepung jagung

1/2 sk baking powder

1/2 sk gula halus

Garam secukup rasa

Serbuk lada sulah / hitam secukup rasa

1/4 sk serbuk cili

1 biji telur

125 ml susu segar

Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam 

 

Cara Menyediakan Crispy Onion Rings 

 



1) Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm dan leraikan menjadi gegelang. Gunakan Bawang besar seperti dalam gambar....biasanya dipanggil bawang jepun.. 






2) Satukan kesemua bahan-bahan kering di dalam mangkuk dan kacau rata. 





3) Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit. 




4) Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati. 




5) Panaskan minyak di dalam kuali. Celupkan bawang ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan. Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik-balikan.





6) Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak. Hidangkan ketika panas-panas lagi.

No comments:

Post a Comment