Bahan-Bahan Crispy Onion Rings ( 3-4 orang )
2 biji bawang besar
7 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah / hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
7 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah / hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
Cara Menyediakan Crispy Onion Rings
1) Bawang besar dikupas kulit dan hiris
bulat setebal 1 cm dan leraikan menjadi gegelang. Gunakan Bawang
besar seperti dalam gambar....biasanya dipanggil bawang jepun..
2) Satukan kesemua bahan-bahan kering
di dalam mangkuk dan kacau rata.
3) Satukan susu dan telur di dalam
mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
4) Tuangkan campuran susu ke dalam
adunan tepung dan kacau hingga sebati.
5) Panaskan minyak di dalam
kuali. Celupkan bawang ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kuning
keemasan. Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk
dibalik-balikan.
6) Angkat dan toskan di atas kertas
serap minyak. Hidangkan ketika panas-panas lagi.
No comments:
Post a Comment