Bahan A- Untuk Doh Pulut Panggang Udang Special
500 gm beras pulut - direndam selama 2 jam
25O ml santan pekat
200 ml air
1 sudu teh garam
Bahan B- Inti Pulut Panggang Udang Special
90 gm cili kering
9 ulas bawang merah - dihiris
6 ulas bawang putih - dihiris
70 gm udang kering
2 batang serai- dihiris
2 sm halia- dihiris
1 sm lengkuas- dihiris
100 gm gula kastor
1 sudu teh garam
1 kg kelapa parut putih
1 cawan minyak masak
Bahan Bungkus
Daun Pisang
Cara Menyediakan Pulut Panggang Udang Special
1. Untuk membuat doh, larutkan santan
pekat bersama air dan garam.
2. Ambil beras pulut yang direndam selama 2 jam dan ditos airnya.
3. Kemudian gaul bersama santan dan kacau sebati. Kukus pulut selama 30 minit dan biarkan sejuk.
4. Untuk membuat inti pula, kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, udang kering, serai, halia dan lengkuas sehingga halus.
5. Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi. Masukkan pula bahan-bahan lain. Kacau sebati dan biarkan sejuk.
6. Kemudian, ambil pulut yang dikukus tadi, letakkan intinya dan bungkus kemas. Bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment