Friday, 7 November 2014

Pulut Panggang Udang Special


Resepi Pulut Panggang Udang Special





Bahan A- Untuk Doh Pulut Panggang Udang Special


500 gm beras pulut - direndam selama 2 jam

25O ml santan pekat

200 ml air

1 sudu teh garam







Bahan B- Inti Pulut Panggang Udang Special



90 gm cili kering

9 ulas bawang merah - dihiris

6 ulas bawang putih - dihiris

70 gm udang kering

2 batang serai- dihiris

2 sm halia- dihiris

1 sm lengkuas- dihiris

100 gm gula kastor

1 sudu teh garam

1 kg kelapa parut putih

1 cawan minyak masak

Bahan Bungkus

Daun Pisang










Cara Menyediakan Pulut Panggang Udang Special 

 


1. Untuk membuat doh, larutkan santan pekat bersama air dan garam.

2. Ambil beras pulut yang direndam selama 2 jam dan ditos airnya.

3. Kemudian gaul bersama santan dan kacau sebati. Kukus pulut selama 30 minit dan biarkan sejuk.

4. Untuk membuat inti pula, kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, udang kering, serai, halia dan lengkuas sehingga halus.

5. Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi. Masukkan pula bahan-bahan lain. Kacau sebati dan biarkan sejuk.

6. Kemudian, ambil pulut yang dikukus tadi, letakkan intinya dan bungkus kemas. Bakar sehingga masak.





No comments:

Post a Comment