16-18 biji bergantung pada saiz .:)
Bahan Begedil Daging Berger
2 biji kentang saiz sederhana besar
Sedikit garam
1 keping daging burger
Daun sup / Daun bawang dicincang (
Pilihan )
1/sb - 1sb tepung jagung
1 biji telur, dipukul sedikit + secubit
garam
Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan Begedil Daging Berger
1. Basuh dan buang kulit kentang.
2. Rebus kentang dalam air bergaram
sampai tenggelam sehingga empuk.
3. Menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan
kentang hingga lumat ( ketika kentang masih panas ).
4. Bila kentang agak suam, masukkan
daging burger (defrost dahulu) dan daun sup / daun bawang ( jika guna)
dan gaul sebati. Masukkan 1/2 sb tepung jagung dan gaul sebati.
Adunan jangan terlalu kering atau terlalu basah, takut berderai atau
hancur semasa goreng. Kalau nampak basah, tambah lagi 1/2sb tepung
jagung.
5. Ambil segenggam adunan,
kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan.
Leperkan sedikit dan susun atas dulang / pinggan. Buat sampai adunan
habis.
6. Simpan dalam peti sejuk dahulu
sementara panaskan minyak dalam kuali ( untuk mengelakkan begedil
hancur ).
7. Celup adunan begedil satu per satu
ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang sederhana panas. Jangan
selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak
keperangan baru terbalikkan begedil untuk masak permukaan yang lagi
satu.
8. Angkat dan toskan atas paper towel.
No comments:
Post a Comment