Sediakan semua bahan. Biarkan
semua bahan berada dalam suhu bilik. Keluarkan air dari tauhu tapi
tak perlu dikeringkan.
Letakkan tepung, yis, garam, gula
halus dan mentega ke dalam mangkuk. Gaulkan bagi sebati.
Buat lubang di tengah. Masukkan
taufu, telur dan susu atau air. Uli biar jadi doh. Kalau keras boleh
tambah susu atau air sedikit demi sedikit atau kalau terlembik,
tambahlah tepung roti sikit demi sedikit.
Sapukan sedikit minyak pada
mangkuk. letakkan doh tadi. Tutup dengan cling film. Biar doh naik 2
kali ganda
Bahagikan doh kepada 12. Buat
bentuk bulat. Biarkan selama 15 minit.
Kemudian buatlah macam bentuk
donut. Biar naik 2 kali ganda lagi
Goreng dalam minyak penuh. Bagi
dapatkan bentuk donut yang menarik, masa nak goreng tu,
tarik-tarikkan lubang biar jadi lebih besar macam bentuk gelang.:)
No comments:
Post a Comment