Tuesday 9 July 2013

Biskut Mentega Kacang

Biskut Mentega Kacang 

Hari ini irfan akan tunjukkan cara membuat biskut mentega kacang.. Biskut mentega kacang merupakan salah satu juadah yang baru anda boleh sediakan ketika hari raya..Okey sila ambil pen dan nota untuk mencatatkan resepi biskut mentega kacang ini yer...



 BAHAN-BAHAN BISKUT MENTEGA KACANG.. 


1/2 cawan mentega tanpa garam
3/4 cawan mentega kacang
1 cawan gula merah
1 biji telur gred A

1/2 sudu kecil vanila
1 cawan tepung gandum
3/4 sudu soda bikarbonat
Coklat dan coklat urai sebagai hiasan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan oven 1800C dan siapkan dulang pembakar.

2. Krimkan mentega, mentega kacang dan gula. Tambahkan telur dan vanila. Putar dengan kelajuan sederhana. 

3. Ayak tepung bersama baking soda... Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.

4. Buat bentuk yang anda sukai. Bakar dan sejukkan...

5.Cairkan coklat, celupkan sebahagian dari biskut dan taburkan coklat secara urai di atasnya. 
 
 
Sudah siap...Sila sediakan dengan penuh teliti dan tak mau comot2 yer hehehe...di sini irfan ingin tunjukkan kepada anda bagaimana panduan untuk membuat biskut raya ini. 
 
Maklumlah baru2 ini ada sahabat irfan, bertanya kepada irfan bagaimana untuk menyediakan biskut mentega kacang ini..Sebenarnya cara yang digunakan bukan lah sesukar mana, kalau kita mengetahui panduan cara untuk membuatnya.. 
 
 
Di sini merupakan buku daripada seorang pembuat kuih raya yang hebat namanya ialah "Joriah Nordin"...Berbekalkan pengalaman hampir 20 tahun yang merangkumi perniagaan bakeri dan kelas masakan di Seri Ain Cake Corner milik sendiri, membuatkan Joriah Nordin berminat untuk membuat buku panduan menyediakan biskut kuih raya tradisional yang beraneka jenis dan menarik ini..
 
Jikalau anda ingin membeli buku panduan mudah Biskut Raya Tradisional dari ''Joriah Nordin'' anda boleh membeli di bawah ini...
 
 

Dengar khabar ramai yang sudah mendapatkan buku panduan biskut raya tradisional Joriah Nordin ini...Anda bila lagi??

No comments:

Post a Comment