Friday, 1 May 2015

Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut

Kek Oren Lembap dan Lembut


Penyediaan: 15 minit | Memasak: 40 minit | Keseluruhan: 55 minit

Jumlah Hidangan : 5


Bahan-Bahan Kek Oren Lembap dan Lembut



1/2 cawan (114 g) mentega, unsalted


3/4 cawan gula kastor


4 sudu kecil parutan kulit oren


2 biji telur saiz A


1/2 cawan sour cream


1/4 cawan perahan jus oren segar


1 1/2 cawan tepung naik sendiri


1/2 sudu kecil garam







Cara Menyediakan Kek Oren Lembap dan Lembut



  1. Panaskan oven kepada suhu 160 °C. Griskan loaf tin berukuran 9 inci dengan mentega.

  2. Putar mentega yang sudah lembut ( tetapi masih sejuk ) bersama gula kastor sehingga putih berkrim.

  3. Masukkan zest oren, telur sebiji demi sebiji, sour cream dan jus oren segar. Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan sebati.

  4. Tuang ke dalam adunan dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dicucukkan di tengan kek bersih apabila ditarik.









    Tips
    1. Jika anda tiada tepung naik sendiri, boleh gunakan tepung kek yang dicampur bersama 1 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil baking soda.
    2. Jika menggunakan salted butter (mentega bergaram) jangan dimasukkan garam lagi di dalam adunan.
    3. Pilih mentega yand berkualiti tinggi...kalau tidak, jenama Buttercup pun ok. :)






    No comments:

    Post a Comment