Bahan Home-Made Black Pepper Sauce
2 sb Olive Oil
2 ulas Bawang putih - cincang
½ biji Bawang Besar – cincang
2 sb Butter
2 sb Tepung Gandum
125ml Susu Segar + 125 ml Air
½ cawan Stok Ayam*
2 sb Lada Hitam Biji - di kisar kasar
1 sb Kicap Pekat
Garam
(* Stok Ayam lebihan ayam panggang.
Kalau takda, boleh ganti dengan kiub ayam)
Cara Buat Home-Made Black Pepper Sauce
1. Panaskan minyak
zaitun & tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sebentar lagi sehingga keperangan sedikit.
Blend sehingga menjadi pes.
3. Panaskan
butter, masukkan tepung & kacau cepat sehingga sebati.
4. Masukkan susu
perlahan-lahan sambil di kacau sehingga licin tidak bergentel.
Bila mendidih, masukkan stok ayam, pes bawang goreng tadi, lada, kicap & garam.
Bila mendidih, masukkan stok ayam, pes bawang goreng tadi, lada, kicap & garam.
5. Masak mengikut kepekatan yang di kehendaki, campurkan air jika perlu.
6. Hidangkan dengan ayam panggang atau stik daging.
No comments:
Post a Comment